Kolonie | Fundacja Pociecha

Zostań architektem dobrych wspomnień!

Wesprzyj zbiórkę na kolonie dla dzieci z naszych świetlic środowiskowych

„– Panii! Paniiii! Trzeba wypuścić tom dżownicę, bo zjadła już wszystkie liście…

Dżdżownica (o roboczym imieniu „Dżownica”) została odkryta na bukiecie działkowych kwiatów,
który do świetlicy przyniosła jedna z wychowawczyń. Bukiet po kilku dniach zwiędł, a zagubiona
Dżownica została.

Rozejrzeliśmy się dookoła: beton, kostka brukowa, piach. Porozbijane szkło, gryzący zapach moczu i spalin. Zbutwiałe drewno – kiedyś ławeczka. Piekące słońce rozgrzewające ściany kamienic do czerwoności. To nie są warunki dla naszej Dżownicy… Ale jednocześnie to są warunki, w których spędzą wakacje dzieci z naszej świetlicy. To jest podwórko, na którym budują swoje wspomnienia
z dzieciństwa. Wspomnienia, w których nie ma dokąd wypuścić Dżownicy…”

Wychowawczyni z wrocławskiej świetlicy „Miś”

Pamiętasz, jak spędzałeś wakacje, mając 8 lat?

Pamiętasz zapach siana, smak lodów truskawkowych, pierwsze wyjście na plażę? Pierwszy wyjazd w góry? Nowy, niezbadany dotąd plac zabaw, zapach pościeli w nowym miejscu? Zmrożone napoje? Jazdę na rowerze i grę w piłkę? Palce klejące się od słodkich, topniejących lodów spływających leniwie po dłoniach aż po same łokcie? Ekscytujące przygody. Nowych przyjaciół.
Takich właśnie dobrych wspomnień potrzebują nasi podopieczni, zanim wkroczą w dorosłość.

Bo dobre wspomnienia dają siłę

A dobre wspomnienia z dzieciństwa dają siłę na całe życie.

To nie są tylko kolonie

Nasze wyjazdy to nie tylko odpoczynek. Ten odpoczynek pozwala dzieciom wrócić do równowagi, zdystansować się od codziennych problemów, żeby mieć siłę psychiczną mierzyć się z nimi na nowo po powrocie do domu i do szkoły. To także trening samodzielnego myślenia. To rozwój poznawczy dziecka przez wzbogacanie jego doświadczeń. To budowanie ich postaw i rozszerzanie perspektyw daleko poza mały i ograniczony świat rodzin, w których się wychowują.

Mądra pomoc

Wyjazd kolonijny to doskonałe uzupełnienie naszej codziennej pracy z dziećmi. Podczas wyjazdu wychowawcy mogą 24/h obserwować ich reakcje na nowe przeżycia. Mogą nauczyć je racjonalnego i wartościowego spędzania wolnego czasu, zbudować zdrowe nawyki i zintegrować grupę. To, jak dzieci sobie poradzą, to dla nas informacja zwrotna – nad czym jeszcze musimy popracować.

Ile kosztują wspomnienia?

Na dwutygodniowy wyjazd 120 dzieci potrzeba ok 130 tyś

Uzbieraliśmy już

Potrzeba jeszcze 61 000 żebyśmy mogli wysłać na kolonie wszystkich podopiecznych z naszych świetlic.

Pomóż nam rozbudować katalog dobrych wspomnieć
naszych dzieciaków!

Przekaż dowolną kwotę na nasze konto w Banku Pekao SA:
15 1240 1994 1111 0010 4697 5666 z tytułem: „darowizna na kolonie”
lub wpłać przez PayU

Tak, chcę być architektem dobrych, dziecięcych wspomnień